Hőség, a csendes gyilkos Hőguta elleni megelőzési tervet szorgalmaz a MASZSZ

Munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv - hőség protokoll -, kidolgozását, s ennek a kollektív szerződésbe való általános beépítését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ támogatja a nemzetközi javaslatot, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene.

A jelenleginél lényegesen gyakoribb munkavédelmi ellenőrzést, hőguta és hőstressz megelőzési terv sürgős összeállítását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, illetve a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet. A klímaváltozás okozta forró nyarak Magyarországon különösen nagy veszélyt jelentenek a dolgozó emberekre, hiszen a hazai munkahelyek nagy többsége nem klimatizált, s a munkáltatók gyakran a meglévő munkavédelmi előírásokat sem tartják be – nyilatkozta Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke egyetért a nemzetközi projekt – az AdaptHeat – megállapításával, amely szerint a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, s a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A projekt tapasztalatai alapján azt várják a hazai szakszervezetek, hogy készüljön egy, a munkáltatók számára kötelező hőség protokoll, valamint egységes, automatikusan aktiválódó mérőrendszer, amely jelzi egyebek között a veszély fokozatát, s az adott helyzetben szükséges intézkedéseket. Zlati Róbert leszögezi, a megelőzési terv kidolgozásához elengedhetetlen a szakszervezetek, a munkáltatók, a kormány és a tudományos szféra együttműködése. A magyar kormány azonban jelenleg mindössze felesleges adminisztrációként kezeli a munkahelyi egészséget, hiszen a kötelező munkavédelmi oktatást is kockázatosan lazára, önkéntesre módosította – tette hozzá az elnök. Azonban a jó terv, de még a legkiválóbb vészjelző rendszer is kevés a védelemhez, ha a munkáltatók nem tartják be a hőségre előírt intézkedéseket – figyelmeztet Zlati Róbert. A MASZSZ ezért elvárja, hogy legalább a forró időszakban legyen a jelenleginél jóval gyakoribb a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, és a szokásos gyenge figyelmeztetés helyett szigorú büntetést kapjon az a munkáltató, amelyik kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírást és ezzel veszélybe sodorja az ott dolgozó emberek egészségét, életét. A hőség ugyanis nemcsak kényelmi kérdés: az EU-ban május és szeptember között minden második napon halálos balesetet okoz a hőhullámok okozta úgynevezett hőstressz, amely számos betegség kiváltója is. A MASZSZ támogatja azt a nemzetközi javaslatot is, amely szerint az extrém hőterheléssel járó időszakokban biztosítani kell a munkavállalók számára a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene.

A szövetség felhívja a helyi szakszervezeti vezetők figyelmét is arra, hogy a hőségre érvényes biztonságot garantáló kitételekről állapodjanak meg a munkáltatókkal és azokat kollektív szerződésben is rögzítsék.